Wednesday, November 28, 2012

Ayah..

Semua orang ada ayah kan. Sama ada dia kenal atau tak kenal, tu perkara kedua. Ada yg panggil ayah, abah, abi, daddy, walid dan sbgnya. Sy juga sebegitu ada seorg lelaki yg menggalas tanggungjawab sbg ketua keluarga yg kami pggil AYAH! Ayah seorg yg agak serius, garang dan mementingkan disiplin. Seperti biasa, di zaman kanak-kanak apa saja larangan dan syarat ayah beri, kita nampak sebagai sekatan dan halangan untuk kita. Padahal itu semua adalah untuk kebaikankita. Namun disebabkan belum matang dlm pemikiran kita menganggap ayah jumud, kolot dan tidak beri kebebasan... 

 Ayah sekarang berumur 70 tahun. Cuma sekarang keadaanya tidak begitu sihat. Sgt risau melihat keadaannya yg tiada selera makan, berat badan susut dan tidak seceria dulu. Sudah jenuh cari rawatan dan ubat-ubatan yg dicari utk memperbaiki tahap kesihatan ayah namun masih keadaan ayah tidak byk berubah. Kdg2 bila ayah meminta perkara pelik-pelik dan bercakap perkara pelik-pelik, kami sekeluarga bertambah risau. Bukan apa, takut tak sempat nk tunaikan... Mgkin kita selalu dgr dan baca, bila ada tiba-tiba perkara pelik atau benda pelik yg diutarakan, ada petanda buruk. 

Kami berharap keadaan ayah akan segera pulih sediakala. Belum puas kami menabur jasa pd ayah seperti yg ayah dah tunaikan tanggungjawab ayah. Pasti tak berbalas. Wahai Allah, Kau panjangkan dan berkatlah usia ayah ini supaya kami masih terus dapat berbakti pada ayah. Sihatkanlah ayah agar dia dpt kembalikan jalankan tanggungjawabnya sebagai hamba-Mu..

Kerapkali sekarang ayah bergenang airmata dan kdg2 tertumpah menitis ke pipi bila ada anak-anaknya pulang dan berbual mesra. Tak diketahui apa perasaan dan fikiran ayah ketika itu. Itu yg menambah risau di hati kami. Kdg2 tidak semena-mena ayah menangis. Sebak hati kami melihat keadaan ayah sebegitu. 

 Kami tahu ayah tidak pernah menunjukkan kasih sygnya pd kami. Mgkin dr kalangan org kg yg tidak tunjukkan kasih syg, tidak bermesra dgn anak-anak, tp kami sgt tahu ayah sgt syg dan kasih pd kami. Wlwlpun hidup dlm kedaifan, apa saja yg org lain mkn kami tetap dpt merasa mkn sbb ayah tak nak anak-anak dia jd kolot/jakun. Apa saja yg sekolah minta/beli, ayah akan sediakan sebaik mgkin.

Moga Allah panjangkan usia ayah dan berkati sisa umurnya. Kami masih memerlukan ayah di sisi.

No comments: